blog, tips

Alles wat je moet weten over bloggen

september 13, 2015
IMG_7410

 Omdat ik regelmatig de vraag krijg van familie of vrienden waarom ik blog of wat dat net inhoudt, besloot ik om er een artikel aan te wijden. Ik vertel je over mijn dagelijks leven als newbie blogger en zeg je waar je rekening mee moet houden als je zelf een blog wil oprichten. Benieuwd?

#1: Wat is een blog? Een blog is jouw eigen stukje Internet, jouw deeltje op het World Wide Web waar jij de auteur van bent. Er bestaan waarschijnlijk evenveel soorten blogs als er soorten winkels bestaan: beautyblogs, fashionblogs, kookblogs, travelblogs, mamablogs… You name it en er bestaat waarschijnlijk een blog voor. Er is dus zeker voor elk wat wils! Een blog kan dienen als dagboek, als een manier om je gedachten op een rijtje te zetten. Die echte ‘persoonlijke’ artikels publiceer ik meestal niet omdat deze echt puur voor mijzelf zijn, maar er bestaan ook veel bloggers die alles met hun lezers delen.

  
#2: Waarom blog ik? Ik ben iemand die constant nadenkt. Als je me voor me uit ziet staren, ben ik waarschijnlijk over het één of het ander aan het nadenken. Door te bloggen vindt dit een uitweg en kan ik mijn gedachten op een rijtje zetten. Heb je dat ook? Dat je nadenkt over hoe je dat nieuwe topje het best kan combineren of denkt aan wat je zeker moet meenemen op dat ene festival? Zo’n ideeën ‘verwerk’ ik dus meestal in een artikel.

Ook dient mijn blog als een hulpmiddel om jou een kijkje te geven in het leven van een doodnormale twintiger en deel ik zo ook mijn eigen manier van denken. Verder hou ik ook gewoon heel erg veel van schrijven en bloggen helpt me hierbij door mijn schrijfstijl te verfijnen.

#3: Wat houdt bloggen in? Voor de niet-bloggers onder ons wil ik zeker benadrukken dat bloggen zoveel meer inhoudt dan enkel ‘een beetje schrijven’. In één blogartikel steekt ontzettend veel werk. Dat proces verloopt meestal als volgende: je start met wat inspiratie voor een idee. Wanneer je eenmaal een idee hebt, moet je dit gaan uitwerken. Wil je een artikel schrijven over de gezelligste koffiehuisjes in Leuven, zal je er eerst een aantal moeten gaan bezoeken. Vergeet zeker ook niet om foto’s te trekken, want een artikel zonder foto’s is gewoon maar een lange, saaie tekst. Die foto’s zullen waarschijnlijk ook wat bewerkt moeten worden tot één mooi geheel.

Na al dit voorbereidend werk is het dan tijd om je tekst te schrijven. Na een volledig nagelezen artikel met foto’s en tekst is het ook belangrijk om je blogpost te promoten op sociale media zoals Facebook, Bloglovin’ en Instagram, en liefst publiceer je dan op regelmatige basis een artikel. Want wat heb je nu aan een leuke tekst en prachtige foto’s zonder een trouw lezerspubliek?

  #4: Wat heb je ervoor nodig? Alles begint met inspiratie. Naast je eigen persoonlijke schrijfstijl zijn goede ideeën altijd handig. Daarnaast hangt er natuurlijk ook een prijskaartje aan bloggen. In het begin zijn een computer en smartphone-camera al genoeg, maar als je een beautyblogger bent zal je ook regelmatig moeten investeren in nieuwe producten om uit te testen. Wanneer je blog uitgroeit tot een druk bezocht stukje internet kan je je blog verbeteren door een nieuwe layout of eigen domeinnaam aan te kopen. Je beslist natuurlijk volledig zelf of je veel of weinig geld in je blog steekt en of je er serieus mee bezig wilt zijn of niet.

 

#5: Wat wil ik met mijn blog bereiken? Voor de duidelijkheid: ik heb geen grote verwachtingen over bloggen. Ik vind het al super wanneer ik een band met mijn lezers kan creëren, als een goede vriendin die je  handige tips kan geven of waarmee je een gezellig babbeltje kan slaan. Ik verwacht dus niet dat ik er mijn beroep van zou kunnen maken of er een aardig centje uit kan verdienen, want ja, je kan er geld mee verdienen. Wat ik wel leuk zou vinden is dat dit later mooi op mijn CV zou staan of het me een kans zou geven om contacten te kunnen leggen  -als ik ooit een groter publiek kan bereiken- omdat ik toch met mijn communicatie- studies in deze sector terecht zou kunnen komen.

Heb jij een eigen blog? Als je twijfelt om er eentje te beginnen maar je nog heel veel vragen hebt, kan je me altijd even contacteren via Twitter of mijn blog!

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply happilybenthe september 14, 2015 at 6:25 am

  Leuk geschreven 😊

 • Reply happilybenthe september 14, 2015 at 6:25 am

  Leuk geschreven 😊

 • Reply Sofie Katelijne september 14, 2015 at 10:11 am

  Dat stukje over de tijd die je erin moet steken is zo waar en is iets wat vele mensen toch niet snappen of weten, haha! Ik kan echt dagen werken aan 1 artikel soms 🙂

  • Reply Vie de Julie september 14, 2015 at 11:14 pm

   Ja inderdaad! Dat was ook iets wat ik zelf ontzettend onderschat had op het begin 😅

 • Reply Sofie Katelijne september 14, 2015 at 10:11 am

  Dat stukje over de tijd die je erin moet steken is zo waar en is iets wat vele mensen toch niet snappen of weten, haha! Ik kan echt dagen werken aan 1 artikel soms 🙂

  • Reply Vie de Julie september 14, 2015 at 11:14 pm

   Ja inderdaad! Dat was ook iets wat ik zelf ontzettend onderschat had op het begin 😅

 • Reply fabuloustalk september 14, 2015 at 4:17 pm

  Hey we hebben je genomineerd vorr de liebster awards. Dit helpt je blog nog bekender te maken. Wil je meer weten kijk dan naar onze blogpost hierover op onze blog. En trouwens dit is een super leuke blogpost!!!!!

  • Reply Vie de Julie september 14, 2015 at 9:57 pm

   Heel erg bedankt! Dik compliment 😘

 • Reply fabuloustalk september 14, 2015 at 4:17 pm

  Hey we hebben je genomineerd vorr de liebster awards. Dit helpt je blog nog bekender te maken. Wil je meer weten kijk dan naar onze blogpost hierover op onze blog. En trouwens dit is een super leuke blogpost!!!!!

  • Reply Vie de Julie september 14, 2015 at 9:57 pm

   Heel erg bedankt! Dik compliment 😘

 • Reply sofiesenden september 15, 2015 at 2:11 pm

  Wanneer iemand me weer eens vraagt wat ik nu precies doe als ‘blogger’, ga ik ze zeker naar deze post verwijzen! 🙂 You did it again girl

 • Reply sofiesenden september 15, 2015 at 2:11 pm

  Wanneer iemand me weer eens vraagt wat ik nu precies doe als ‘blogger’, ga ik ze zeker naar deze post verwijzen! 🙂 You did it again girl

 • Leave a Reply