lifestyle

Over de serie die elke Belg moet zien

april 28, 2016

Schermafbeelding 2016-04-22 om 16.07.06.pngLangs sommige onderwerpen in onze maatschappij kan je de laatste tijd echt niet meer naast kijken: de extremistische terreur, gelijkheid tussen man en vrouw en de vluchtelingencrisis zijn er zo enkelen van. Vandaag wil ik het graag hebben over het laatste en een serie die tegelijkertijd mijn kijk hierop grondig veranderd heeft. 

Terug naar eigen land

‘Zuhal Demir, Bert Gabriëls, Veroniek Dewinter, Jean-Marie Dedecker, Margriet Hermans en Ish Aït Hamou zijn zes bekende Vlamingen met een uitgesproken mening. Zij vluchten weg in een emotionele reis en ervaren hoe de harde realiteit vandaag voor miljoenen vluchtelingen voelt. Martin Heylen documenteert het avontuur dat geen enkele deelnemer onberoerd laat.’ – VIER

Het concept is duidelijk: zes bekende Vlamingen van verschillende politieke strekkingen met totaal verschillende levenswandels komen samen in dit programma. Ze leggen -onder sterke militaire begeleiding- het traject af van Syrië of Somalië tot in ons oude vertrouwde Belgenlandje. Onderweg bespreken ze hoe de vluchtelingencrisis kan aangepakt worden en maken ze kennis met enkele vluchtelingen die hun verhaal vertellen. Kortom: bereid je voor op veel zakdoeken verslijten, veel discussie en stof dat je aanzet tot denken.

De vluchtelingencrisis an sich

De vluchtelingencrisis is zo’n complex onderwerp waarvan velen zich amper iets kunnen voorstellen, behalve het beeld van een paar honderd man op bootjes voor maar 20 personen. Het enige waar de meesten radicaal een mening over hebben, is dat ze maar niet naar Europa moeten komen. Daar stopt de discussie zo wat.

In ‘Terug naar eigen land’ krijg je een helderder beeld van wat de vluchtelingencrisis precies inhoudt. Dat ze hun huizen in allerijl moesten verlaten omdat hun dorp platgebombardeerd werd. Dat velen van hun kennissen op straat zonder reden werden doodgeschoten. Dat ze zelfs in kleine bootjes de zee oversteken met kinderen en baby’s om het gevoel van veiligheid terug te krijgen en op de kans op een beter leven voor de kleinsten. Ik denk dat ik voor vele Vlamingen kan spreken als ik zeg dat zo’n situaties in België bijna ondenkbaar zijn en dat het gebrek aan inleving daarom ook moeilijk is.

Zo gaat dat dus in zijn werk: mensen worden uit hun huis gejaagd, zijn op de vlucht, moeten de zee oversteken, moeten talloze kilometers te voet afleggen met kinderen door de ijskoude Balkan, moeten in elk nieuw land dat ze doorkruisen opnieuw papieren afgeven en worden dan zo snel mogelijk doorgestuurd naar het volgende land, waar dit proces weer opnieuw begint. Kortom: een gewaagde reis die allesbehalve een pretje is naar een land waar mensen hun vaak helemaal niet willen.

Schermafbeelding 2016-04-22 om 20.37.10

Verdeelde meningen

Doorheen het programma waren de meningen van onze bv’s enorm verdeeld, wat leidde tot hevige onderlinge discussies, steenharde meningen en gelukkig ook tot het  nadenken over mogelijke oplossingen. Of zo’n oplossing bestaat, is nog maar de vraag. Persoonlijk geloof ik dat de situatie altijd beter kan dan dat nu het geval is:  gewoon heel erg omslachtig en bijna mensonwaardig.

Ik identificeerde me doorheen het programma met Bert Gabriëls, in het echte leven gekend als ‘die man die de belspellekes heeft afgeschaft in zonde van de zendtijd’ in plaats van jurist in vreemdelingenrecht. Hij stelde harde meningen in vraag en ging eerder op zoek naar oplossingen en hoe het anders kon. Hij was geen dromer die zei dat iedereen in nood mocht komen aankloppen, maar zocht naar een manier om te helpen waar mogelijk, zoals enkele vrijwilligersorganisaties gelukkig wel al doen. En ik denk dat we allemaal een beetje meer als Bert moeten zijn: mee brainstormen over een oplossing waarmee iedereen tevreden is, of het nu een vluchteling of belg is.

Zin gekregen om te kijken en mee de discussie aan te gaan? Je kan op de site van VIER alle afleveringen herbekijken!

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Falderie april 28, 2016 at 1:45 pm

  ik heb wel wat spijt dat ik niet naar de reeks heb gekeken. leek me echt interessant. Misschien toch eens gaan bekijken op de website dus!

  • Reply Vie de Julie april 28, 2016 at 1:54 pm

   Zeker doen dus! Ik heb het ook wat later bekeken dan dat de serie verschenen is, maar ik ben er wel wijzer uit geworden!

 • Reply Stefanie Tuerlinckx april 28, 2016 at 2:04 pm

  Ik zag de titel en wist meteen waarover dit ging hihi! Wat goed dat je over dit programma een artikel schrijft, Julie! Het had mij vanaf de eerste aflevering al in zijn greep. Ik heb dikwijls verbaasd zitten kijken en ook verstomd zitten luisteren. Maar uiteindelijk was dit programma enorm boeiend én een eye opener! Ik hoop dat je mensen kunt aanzetten om het toch nog te kijken 🙂 (maar ik denk het wel hoor 😉 ) xx

  • Reply Vie de Julie april 28, 2016 at 2:10 pm

   Haha hoe grappig en ja ik hoop het ook! 😄

 • Reply Miss Paperfection april 28, 2016 at 8:57 pm

  Ah leuk dat je hier een artikeltje aan wijdt, en ik wist trouwens ook direct waar dit over ging gaan. Heb de serie zelf niet gezien maar er wel via via veel van opgevangen. Lijkt me wel de moeite om eens te bekijken.

  • Reply Vie de Julie april 28, 2016 at 10:26 pm

   Dan hoop ik je via deze weg te motiveren om dat zeker te doen! 😄💋

 • Reply mystylemichelle april 29, 2016 at 12:45 pm

  Echt goed dat ze het probleem eens van een andere kant belichten. Zelf woon ik in Nederland, dus hier is de serie niet op tv geweest, maar ik denk wel dat ik eens ga kijken of ik het op internet kan bekijken. Xxx

  • Reply Vie de Julie april 29, 2016 at 12:50 pm

   Ja hopelijk wel dan! De vluchtelingencrisis is gewoon heel erg belangrijk op de europese agenda, waar dit programma in mijn visie een duidelijker beeld van geeft!

 • Reply gentillinne april 29, 2016 at 9:54 pm

  Ik had er al een paar keer van gehoord, maar ik had mezelf er nog nooit echt in verdiept… Nu ik jouw fijn artikeltje lees, zie ik wel dat ik iets heb gemist, en dat het tijd wordt dat ik dit eens ga kijken! Xx

  • Reply Vie de Julie april 30, 2016 at 11:01 am

   Zeker eens doen als je er een betere mening over wil vormen! 👍☺️

 • Reply My life instasized | April ’16  | It's a knot mei 1, 2016 at 10:04 am

  […] naar wat hij te vertellen heeft. Maar fangirls will be fangirls… #starstruck I guess… Julie schreef toevallig net nog een artikel over een programma waaraan hij […]

 • Leave a Reply